Spašavanje podataka


Spašavanje podataka je proces kojim se pokušavaju izvući i sigurno pohraniti podaci sa neispravnih ili oštećenih medija. To može biti potrebno zbog različitih razloga, poput neispravnosti hard diskova, oštećenja USB memorija, SD kartica ili drugih tipova medija.


80 


Opis Proizvoda


Spašavanje podataka je složen proces koji zahtijeva profesionalne alate i procedure kako bi se osiguralo da se podaci sigurno kopiraju i spasu na nove medije. 

Kada se susretnete s neispravnim medijima, važno je provesti dijagnostiku i utvrditi koje su vaše mogućnosti za spašavanje podataka. U nekim slučajevima, korištenje usluga spašavanja podataka može biti najbolji izbor kako bi se osiguralo da se podaci sigurno spasu.

U susretu s neispravnim medijima kao što su hard diskovi, USB flash memorije, SSD diskovi ili SD kartice, spašavanje podataka je proces kojim se podaci prebacuju na nove, zdrave medije s ciljem da se spasi što više podataka. 


No, kako se taj proces odvija i koji su najbolji načini za spašavanje podataka? 

Što je spašavanje podataka?

Prije nego što krenemo u detalje, važno je razumjeti što zapravo znači spašavanje podataka. 

U osnovi, to je proces kojim se podaci s neispravnih medija prebacuju na nove, zdrave medije kako bi se sačuvalo što više podataka. 

Cilj je osigurati da se podaci sigurno kopiraju i spasu na nove medije.

Dijagnostika prije spašavanja podataka

Prije nego što krenemo u spašavanje podataka, važno je provesti dijagnostiku kako bismo utvrdili je li disk uopće moguće spasiti. 

Ovo će nam pomoći utvrditi koliko su podaci oštećeni i koje su vaše mogućnosti za spašavanje.

Možete samostalno provjeriti stanje vašeg diska koristeći se programom.

Kako se provodi spašavanje podataka?

Kada se radi o spašavanju podataka, postoji nekoliko metoda koje se mogu primijeniti ovisno o vrsti medija i problemu koji se pojavio. Neke od najčešćih metoda spašavanja podataka uključuju:

a) Spašavanje podataka s hard diskova

Kada je u pitanju spašavanje podataka s hard diskova, postoji nekoliko različitih načina za to. Jedan od načina je koristiti softver za spašavanje podataka koji može prepoznati oštećene sektore i prebaciti podatke na novi medij.

b) Spašavanje podataka s flash medija

Kada se radi o spašavanju podataka s flash medija, postoji manja mogućnost za spašavanje podataka. U većini slučajeva, podaci se ne mogu spasiti nakon što je došlo do oštećenja. No, postoji nekoliko alata za spašavanje podataka koji mogu pomoći u spašavanju nekih podataka.

c) Spašavanje podataka s optičkih medija

Kada se radi o spašavanju podataka s optičkih medija, postoji nekoliko alata koji se mogu koristiti za spašavanje podataka. Međutim, kvaliteta spašenih podataka može biti niska i ovisi o stanju medija.


Najbolji način za sprečavanje gubitka podataka je redovito izrađivanje backupa. 

Backup podataka je proces kojim se podaci kopiraju i spremaju na drugi medij ili cloud kako bi se osigurala sigurnost i zaštita u slučaju gubitka podataka na glavnom mediju. 

Također je važno da redovito provjeravate svoje medije i izbjegavate korištenje oštećenih medija.