Nadogradnja firmwarea


Nadogradnja firmware-a je proces ažuriranja programskog koda koji se nalazi u uređaju i koji mu omogućuje da ispravno funkcionira. Firmware se nalazi u raznim uređajima, poput računala, pisača, skenera, kamera, USB flash driver-a i drugih.


15 


Opis Proizvoda


Firmware komponente na računalu su jednako važne kao i sam operativni sustav na istom. 

Jedina razlika između ove dvije komponente je to što firmware-i nemaju dobro razvijene mehanizme za automatsko ažuriranje kako bi popravili bilo kakve probleme koji mogu uzrokovati kvar funkcionalnosti.

Usluga nadogradnje firmware-a je usluga koja se bavi ažuriranjem firmware-a na vašim IT uređajima. Firmware je skup osnovnih programa koji se nalaze u unutarnjoj memoriji uređaja i odgovaraju za njegovo funkcioniranje. Ažuriranje firmware-a je važno jer može poboljšati performanse uređaja, riješiti postojeće greške i poboljšati sigurnost uređaja.


Također tu imamo uređaje kao što su printeri, skeneri, kamere i USB flash driver-i, čiji je firmware interno pohranjen i zahtjeva ručno ažuriranje i direktan pristup.

Postupak Nadogradnje Firmware-a

Nadogradnja firmware-a se obavlja ručno, putem direktnog pristupa uređaju i može se primijeniti na različite uređaje, poput računala, printera, skenera, kamera i USB flash driver-a. 

Kada je riječ o memoriji, bila to interna ili eksterna, njihov firmware se rijetko ažurira. Čak, ni u slučajevima kada se za firmware koristi flash, a ne ROM memorija, jer ne postoje standardizirani uređaji za ažuriranje.

Nadogradnja firmware-a se obično obavlja tako da se preuzme nova verzija s web stranice proizvođača i instalira preko postojeće verzije. Međutim, proces može varirati ovisno o uređaju i proizvođaču, pa je važno pratiti upute proizvođača za nadgradnju firmware-a. 

Obično se nadogradnja firmware-a obavlja kroz posebne alate koje proizvođači pružaju, kao što su specijalizirani programi ili web aplikacije. U tim alatima nalaze se upute za postupak nadogradnje te ostale važne informacije o ažuriranju firmware-a.

Kod nekih uređaja postupak nadogradnje firmware-a je jednostavan, dok kod drugih može biti kompliciran i zahtjevati više koraka. U takvim slučajevima je preporučljivo obratiti se stručnom servisu, poput iTS servisa, kako bi se nadogradnja firmware-a obavila ispravno i bez problema.


Kada izbjegavati Nadogradnju Firmware-a

Iako je nadogradnja firmware-a u većini slučajeva preporučljiva, postoje situacije kada je bolje izbjegavati nadogradnju. 

Jedan takav primjer su situacije kada uređaj savršeno funkcionira i nema nikakvih problema. 

U tim slučajevima, nadogradnja firmware-a može dovesti do problema s funkcioniranjem uređaja.


Ponekad je simpatično pravilo "ako radi - ne diraj" ključno, stoga ukoliko niste sigurni u svoj rad, slobodno nam se obratite za konzultacije ili navedenu uslugu.