Što je MAS

Microsoft Activation Script (MAS) je alat koji se koristi za aktivaciju Windows operativnih sustava na način koji imitira službeni proces aktivacije koji provodi Microsoft.

Ova skripta radi putem PowerShell-a, što je moćan alat za skriptiranje i automatizaciju unutar Windows operativnog sustava.

1

Pokretanje skripte:

MAS se pokreće kao skripta unutar PowerShell-a, koji je ugrađen u Windows. PowerShell omogućuje korisnicima izvršavanje skripti i komandi koje mogu upravljati različitim aspektima operativnog sustava.

2

Korištenje aktivatora u Windows ISO datoteci:

Skripta koristi aktivator unutar Windows ISO datoteke. ISO datoteka je slikovna datoteka diska koja sadrži sve potrebne instalacijske podatke za Windows. Aktivator unutar ISO datoteke omogućuje generiranje digitalnog certifikata.

3

Generiranje i slanje certifikata:

MAS generira digitalni certifikat koji je potreban za aktivaciju operativnog sustava. Ovaj certifikat se zatim šalje na Microsoftove servere. Slanjem certifikata, MAS registrira hardverski ID računala kao valjan za Windows aktivaciju.

4

Registracija hardverskog ID-a:

Microsoftovi serveri primaju certifikat i registriraju hardverski ID računala. Ovaj postupak je identičan onome koji se koristi kada korisnici službeno nadograđuju ili ponovno aktiviraju Windows nakon promjene hardverskih komponenti.

5

Aktivacija Windowsa:

Nakon što je hardverski ID registriran kao valjan, Windows i/ili Office se aktivira. Ovaj proces omogućuje korisnicima da koriste sve funkcionalnosti operativnog sustava bez ograničenja.

 • Besplatne nadogradnje:
  Microsoft je često nudio besplatne nadogradnje na nove verzije Windowsa kako bi olakšao korisničku podršku i smanjio fragmentaciju verzija operativnog sustava. Ovo je jedan od razloga zašto je MAS postao popularan, iz razloga što koristi sličan proces.

 • Tehnički piratiziranje:
  Iako MAS omogućuje aktivaciju Windowsa, ovaj proces se tehnički smatra piratiziranjem.
  MAS koristi neautorizirane metode za dobivanje aktivacije bez službenog licenciranja od strane Microsofta.

 • GitHub hosting:
  MAS je dostupan na GitHub-u, platformi za hosting kodova koju kontrolira Microsoft.
  Unatoč tome što Microsoft kontrolira GitHub, nije poduzeo korake za uklanjanje MAS-a, što može implicirati određeni stupanj tolerancije prema njegovom postojanju.
MAS korisnicima omogućuje aktivaciju operativnog sustava bez službene licence,
što može biti privlačno za neke, ali je važno biti svjestan potencijalnih posljedica korištenja takvih metoda.

MAS je moguće koristit kao osobni korisnik u namjeri da se izbjegne plaćanje skupih licenci za sustav no poslovanja,
tvrtke i drugi pravni oblici su dužni imati službeno certificiranu licencu.
MAS je moćan alat za aktivaciju Windowsa,
ali dolazi s pravnim i etičkim implikacijama.
MAS je moguće koristit kao osobni korisnik u namjeri da se izbjegne plaćanje skupih licenci za sustav Windows i programe paketa Office

Tvrtke i drugi pravni oblici su dužni imati službeno certificiranu licencu i njima je zabranjeno koristiti MAS.