Koristeći se raznolikim arsenalom antivirusnih programa i programa za imunizaciju Vašeg sustava , možemo se pobrinuti da se na Vašem sustavu ne nalazi ni jedan neželjen program, virus. 


U IT svijetu sigurnost je najpotrebnija i najbitnija stavka za kojom bi trebali odvraćati pozornost i iz dana u dan biti sve svjesniji potencijalnih opasnosti. Nepotreban gubitak podataka uzrokovan slabim aktivnim antivirusnom i surfanjem na potencijalno zaraženim stranicama povećavamo mogućnost zaraze sustava i gubitka podataka .

Od Virus-a koji su više-manje rijetki u opasnijim slučajevima te ih većina onesposobljava računalo čišćenje i dezinfekcija se ne može odraditi udaljenom potporom te je potrebna fizička intervencija i čišćenje pomoću drugih operativnih sustava te bootabilnih medija. Kod drugih vrsta neželjenih programa poput malware-a – koji su dosta češći oblik zaraze možemo locirati izvor iz kojeg su se ugradili u Vaš sustav te ih sigurno ukloniti te imunizirati sustav od navedenog izvora zaraze , dosta često su to online stream-ovi koji preko reklama financiraju svoje troškove no izvori tih reklama budu sumnjivog izvora do slučajnog otvaranja sumnjivog mail-a – sve mogućnosti nam samo podižu svjesnost o zarazi i želju za boljom zaštitom. Tada u tom momentu znate da je vrijeme stati koristiti besplatne antivirusne sustave i prijeći na malo ozbiljnije programe s Premium podrškom i većom bazom podataka virusa, malware-a i ostalih. 


Besplatno nije bolje od plaćenog programa te plaćeni programi uz stabilniji i jači rad uz automatizirano održavanje na dnevnoj ili tjednoj bazi drže Vaš sustav duže vremena sigurnim i stabilnim. Također morate na umu imati da se antivirusni u realnom vremenu bore s virusima , no uvijek je virus korak ispred …. Tek nakon prijavljene zaraze antivirusnim tvrtkama , iste mogu razmatrati mogućnosti izgradnje antivirusnog detektora i dezinfektora. S obzirom da svaki dan nastaje velik broj virus-a i ostalih neželjenih programa – danas je više nego ikad potreban dobar i siguran anti-virus, a njih ima dosta , i svaki od njih po jedinjeno je bolji od konkurencije za određene „rizike“ i procijenjene zarazne skupine( hajmo ih tako nazvati , doista je kompleksan cjelokupan sustav sigurnosti te u projektu imamo edukacijske prezentacije vezane za sigurnost i implementaciju sigurnosnih sustava .


Poneki virusi spadaju u kategoriju ransomware-a , ili takozvanih cryptolockera , koji na enkripcijskoj bazi oduzima Vaše podatke i računalo od Vas i traži od vas novčanu uplatu u zamjenu za ključ koji otključava podatke natrag u Vaše ruke…… ponekad, no u većini slučajeva je zaista najbolje rješenje imati više backup-a na više lokacija te koristiti cloud za dodatnu sigurnost podataka i zaštitu da ih ne izgubite. S obzirom na velik broj antivirusnih programa , njih prilagođavamo Vašim potrebama i pomoću raznovrsnih alata pospješujemo sigurnost Vašeg računala te ukoliko ste član iTS-a , na nama ostaje briga o zdravlju Vašeg računala – većina rada se radi udaljeno te nije potrebno donositi svoje računalo na servis , no ponekad ni to nije opcija te je reinstalacija jednini način nastavka korištenja ….

Sve ovisno o razini zaraze .. stoga nam se s povjerenjem javite i očistite svoje brige čisteći svoje računalo !