Spašavanje podataka je proces kojim se pokušavaju izvući i sigurno pohraniti podaci sa neispravnih ili oštećenih medija. To može biti potrebno zbog različitih razloga, poput neispravnosti hard diskova, oštećenja USB memorija, SD kartica ili drugih tipova medija.


50 
  • Dobavljač: iTS


Saznaj više


Spašavanje podataka

Kada se susretnete s neispravnim medijima kao što su hard diskovi, USB flash memorije, SSD diskovi ili SD kartice, spašavanje podataka je proces kojim se podaci prebacuju na nove, zdrave medije s ciljem da se spasi što više podataka. 

No, kako se taj proces odvija i koji su najbolji načini za spašavanje podataka? 

Što je spašavanje podataka?

Prije nego što krenemo u detalje, važno je razumjeti što zapravo znači spašavanje podataka. U osnovi, to je proces kojim se podaci s neispravnih medija prebacuju na nove, zdrave medije kako bi se sačuvalo što više podataka. Cilj je osigurati da se podaci sigurno kopiraju i spasu na nove medije.

Razlozi zašto se hard diskovi mogu pokvariti

Kada su u pitanju hard diskovi, postoje različiti razlozi zbog kojih se mogu razviti probleme sa njima. Neki od najčešćih uzroka problema s hard diskovima su neispravan kontroler ili pojava bad sektora.

Zamjena kontrolera

Ukoliko je problem uzrokovan neispravnim kontrolerom, jednostavna zamjena kontrolera može riješiti problem. No, ako je disk razvio bad sektore, situacija postaje složenija.

Izbjegavanje daljnjeg oštećenja

Ako ste primijetili da vam se hard disk pokvario, važno je poduzeti određene mjere kako biste izbjegli daljnje oštećenje. Jedna od stvari koju možete učiniti je ukloniti disk iz računala ili uređaja u kojem se nalazi. :)

Dijagnostika prije spašavanja podataka

Prije nego što krenete u spašavanje podataka, važno je provesti dijagnostiku kako biste utvrdili je li disk uopće moguće spasiti. Ovo će vam pomoći utvrditi koliko su podaci oštećeni i koje su vaše mogućnosti za spašavanje.

Možete samostalno provjeriti stanje vašeg diska koristeći se ovim programom.

Korištenje profesionalnih alata i procedure

Kada ste utvrdili da je spašavanje podataka moguće, sljedeći korak je korištenje profesionalnih alata i procedure za spašavanje podataka. To može uključivati upotrebu softvera za spašavanje podataka, kao i hardverske alate i procedure

Kako se provodi spašavanje podataka?

Kada se radi o spašavanju podataka, postoji nekoliko metoda koje se mogu primijeniti ovisno o vrsti medija i problemu koji se pojavio. Neke od najčešćih metoda spašavanja podataka uključuju:

a) Spašavanje podataka s hard diskova

Kada je u pitanju spašavanje podataka s hard diskova, postoji nekoliko različitih načina za to. Jedan od načina je koristiti softver za spašavanje podataka koji može prepoznati oštećene sektore i prebaciti podatke na novi medij.

b) Spašavanje podataka s flash medija

Kada se radi o spašavanju podataka s flash medija, postoji manje mogućnosti za spašavanje podataka. U većini slučajeva, podaci se ne mogu spasiti nakon što je došlo do oštećenja. No, postoji nekoliko alata za spašavanje podataka koji mogu pomoći u spašavanju nekih podataka.

c) Spašavanje podataka s optičkih medija

Kada se radi o spašavanju podataka s optičkih medija, postoji nekoliko alata koji se mogu koristiti za spašavanje podataka. Međutim, kvaliteta spašenih podataka može biti niska i ovisi o stanju medija.

Kada je potrebno koristiti usluge spašavanja podataka?

U većini slučajeva, spašavanje podataka je nešto što možete učiniti sami ako ste stručnjak za računalstvo. 

Međutim, postoje situacije kada je bolje koristiti usluge spašavanja podataka. Ovo uključuje:

a) Kada su podaci izuzetno važni

Ako su vaši podaci izuzetno važni, možda je bolje koristiti usluge spašavanja podataka. Profesionalci koji se bave spašavanjem podataka imaju specijalizirane alate i procedure koje mogu pomoći u spašavanju što više podataka.

b) Kada ne možete sami spasiti podatke

Ako niste u mogućnosti spasiti podatke sami, možda je bolje koristiti usluge spašavanja podataka. Stručnjaci za spašavanje podataka imaju stručno znanje i iskustvo koje im omogućuje da pronađu načine za spašavanje podataka koji vam možda nisu bili dostupni.

c) Kada ne želite riskirati gubitak podataka

Ako ne želite riskirati gubitak podataka, koristite usluge spašavanja podataka. Stručnjaci za spašavanje podataka imaju posebne tehnike i alate koji im omogućuju spašavanje što više podataka bez rizika od gubitka.

Kako spriječiti gubitak podataka?

Najbolji način za sprečavanje gubitka podataka je redovito izrađivanje backupa. Backup podataka je proces kojim se podaci kopiraju i spremaju na drugi medij ili cloud kako bi se osigurala sigurnost i zaštita u slučaju gubitka podataka na glavnom mediju. Također je važno da redovito provjeravate svoje medije i izbjegavate korištenje oštećenih medija.


Spašavanje podataka je složen proces koji zahtijeva profesionalne alate i procedure kako bi se osiguralo da se podaci sigurno kopiraju i spasu na nove medije. Kada se susretnete s neispravnim medijima, važno je provesti dijagnostiku i utvrditi koje su vaše mogućnosti za spašavanje podataka. U nekim slučajevima, korištenje usluga spašavanja podataka može biti najbolji izbor kako bi se osiguralo da se podaci sigurno spasu.