Nadogradnja firmware-a je proces ažuriranja programskog koda koji se nalazi u uređaju i koji mu omogućuje da ispravno funkcionira. Firmware se nalazi u raznim uređajima, poput računala, pisača, skenera, kamera, USB flash driver-a i drugih.


15 
  • Dobavljač: iTS


Saznaj više


Firmware Komponente - Ključni Element Funkcioniranja Računalnih Uređaja

Firmware komponente na računalu su jednako važne kao i sam operativni sustav na istom. Jedina razlika između ove dvije komponente je to što firmware-i nemaju dobro razvijene mehanizme za automatsko ažuriranje kako bi popravili bilo kakve probleme koji mogu uzrokovati kvar funkcionalnosti.

Usluga Nadogradnje Firmware-a

Usluga nadogradnje firmware-a je usluga koja se bavi ažuriranjem firmware-a na vašim IT uređajima. Firmware je skup osnovnih programa koji se nalaze u unutarnjoj memoriji uređaja i odgovaraju za njegovo funkcioniranje. Ažuriranje firmware-a je važno jer može poboljšati performanse uređaja, riješiti postojeće greške i poboljšati sigurnost uređaja.

Kada je Nadogradnja Firmware-a Potrebna?

Nadogradnja firmware-a se obavlja ručno, putem direktnog pristupa uređaju i može se primijeniti na različite uređaje, poput računala, printera, skenera, kamera i USB flash driver-a. 

Ažuriranjem firmware-a možete poboljšati performanse i sigurnost svog uređaja te se osigurati da radi na najbolji mogući način.

Kada je riječ o memoriji, bila to interna ili eksterna, njihov firmware se rijetko ažurira. Čak, ni u slučajevima kada se za firmware koristi flash, a ne ROM memorija, jer ne postoje standardizirani uređaji za ažuriranje. 

Također tu imamo uređaje kao što su printeri, skeneri, kamere i USB flash driver-i, čiji je firmware interno pohranjen i zahtjeva ručno ažuriranje i direktan pristup.

Nadogradnja firmware-a je važna jer ponekad proizvođači objave ažuriranja koja rješavaju probleme, popravljaju sigurnosne ranjivosti ili poboljšavaju performanse uređaja. 

Ako se ne ažurira firmware, uređaj može raditi neispravno ili biti podložan sigurnosnim propustima.

Postupak Nadogradnje Firmware-a

Nadogradnja firmware-a se obično obavlja tako da se preuzme nova verzija s web stranice proizvođača i instalira preko postojeće verzije. Međutim, proces može varirati ovisno o uređaju i proizvođaču, pa je važno pratiti upute proizvođača za nadgradnju firmware-a. Obično se nadogradnja firmware-a obavlja kroz posebne alate koje proizvođači pružaju, kao što su specijalizirani programi ili web aplikacije. U tim alatima nalaze se upute za postupak nadogradnje te ostale važne informacije o ažuriranju firmware-a.

Kod nekih uređaja postupak nadogradnje firmware-a je jednostavan, dok kod drugih može biti kompliciran i zahtjevati više koraka. U takvim slučajevima je preporučljivo obratiti se stručnom servisu, poput iTS servisa, kako bi se nadogradnja firmware-a obavila ispravno i bez problema.

Važnost Nadogradnje Firmware-a

Kao što smo već spomenuli, nadogradnja firmware-a je važna kako bi se poboljšale performanse uređaja, riješile postojeće greške i poboljšala sigurnost uređaja. Osim toga, nadogradnja firmware-a može donijeti i nove funkcionalnosti i poboljšanja koja će omogućiti bolje korištenje uređaja.

Kod mnogih uređaja proizvođači objavljuju redovita ažuriranja firmware-a kako bi se otklonili problemi i poboljšale funkcionalnosti. U tim slučajevima, nadogradnja firmware-a može biti ključna za optimalno funkcioniranje uređaja.

Kada izbjegavati Nadogradnju Firmware-a

Iako je nadogradnja firmware-a u većini slučajeva preporučljiva, postoje situacije kada je bolje izbjegavati nadogradnju. 

Jedan takav primjer su situacije kada uređaj savršeno funkcionira i nema nikakvih problema. 

U tim slučajevima, nadogradnja firmware-a može dovesti do problema s funkcioniranjem uređaja.


Ponekad je simpatično pravilo "ako radi - ne diraj" ključno, stoga ukoliko niste sigurni u svoj rad, slobodno nam se obratite za konzultacije ili navedenu uslugu.