Marketing analitika


Praćenje i rad marketing analitike je važan za poslovanje jer omogućuje tvrtkama da:

  1. Identificiraju uspješne i neuspješne marketing aktivnosti: Analiziranjem podataka o marketingu, tvrtke mogu vidjeti što funkcionira dobro i što ne te donijeti odluke o tome kako poboljšati svoje marketing aktivnosti.

  2. Poboljšaju svoju marketing strategiju: Praćenjem i radom marketing analitike, tvrtke mogu dobiti informacije o tome što funkcionira dobro a što ne na tržištu, te na temelju toga prilagoditi svoju marketing strategiju.

  3. Povećaju prodaju: Ako tvrtka uspješno prati i radi marketing analitiku, to može dovesti do povećanja prodaje jer će njihove marketing aktivnosti biti usmjerene na ciljane skupine kupaca i biti uspješnije.

  4. Poboljšaju ROI (return on investment - povrat na ulaganje): Praćenjem i radom marketing analitike, tvrtke mogu pratiti učinkovitost svojih marketing aktivnosti i poboljšati ROI tako što će usmjeriti svoja ulaganja u najučinkovitije aktivnosti.


Ukratko, praćenje i rad marketing analitike je važan za poslovanje jer omogućuje tvrtkama da identificiraju uspješne i neuspješne marketing aktivnosti, poboljšaju svoju marketing strategiju, povećaju prodaju i poboljšaju ROI. 

To omogućuje tvrtkama da budu fleksibilne i prilagode svoje marketing aktivnosti tržišnim promjenama i potrebama kupaca.