Što je oblak? image
Oblak - Sigurna mrežna pohrana i platforma za komunikaciju i razmjenu datoteka

U današnje vrijeme, cloud computing je postao ključan koncept u poslovanju i sigurnoj pohrani podataka.
Ona omogućuje tvrtkama i pojedincima da na jednostavan način spremaju, razmjenjuju i pristupaju podacima iz bilo kojeg mjesta i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu.

Oblak, poznat i kao cloud computing, jedan je od najsigurnijih i najpouzdanijih načina za pohranjivanje podataka, aplikacija i resursa.

On omogućuje korisnicima da svoje podatke pohrane na sigurne servere, gdje mogu biti dostupni bilo kada i bilo gdje.

Oblak nudi mnogo prednosti koje su vrlo korisne u poslovnom svijetu, uključujući fleksibilnost, sigurnost i pristupačnost.


Što je oblak?
Cloud computing je koncept koji se koristi za skladištenje podataka i resursa na udaljenom serveru, umjesto na lokalnom računalu ili poslužitelju. Ovo omogućuje pristup podacima i aplikacijama iz bilo kojeg mjesta, u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu.


Prednosti oblaka
 • Povećana produktivnost
  Dostupnost podataka u oblaku omogućuje brže i lakše razmjenu informacija unutar tvrtke.
  To znači da se radni zadaci mogu riješiti brže, što povećava produktivnost i poboljšava poslovne rezultate.

 • Fleksibilnost
  Cloud pruža fleksibilnost u skladištenju podataka, omogućujući tvrtkama da prilagode količinu skladištenog prostora prema svojim potrebama.
   To također olakšava održavanje i ažuriranje sustava, jer se to obavlja na centraliziranom mjestu, umjesto da se mora raditi na svakom pojedinačnom uređaju ili poslužitelju.

 • Sigurnost podataka
  Sigurnost podataka je ključna prednost oblaka. Podaci se pohranjuju na sigurnim poslužiteljima i šifriraju se tijekom prijenosa.
  To također smanjuje rizik od gubitka podataka u slučaju kvara uređaja ili uništenja poslovnog prostora.

 • Olakšano održavanje sustava
  Održavanje i ažuriranje sustava olakšano je s cloud computingom.
  To znači da se sva ažuriranja i održavanje mogu obaviti na jednom mjestu, umjesto da se mora obaviti na svakom pojedinačnom uređaju.

 • Pristupačnost
  Pristupačnost je još jedna ključna prednost oblaka. Omogućuje korisnicima da svoje podatke pristupe bilo gdje i bilo kada, dok god imaju pristup internetu. To znači da se radni zadaci mogu obavljati izvan ureda, na putovanjima ili izvan radnog vremena.


Postoje tri vrste oblaka - javni, privatni i hibridni.
 • Javni oblak
  Javni oblak je najčešća vrsta oblaka i ona se koristi za opće svrhe. Podaci se pohranjuju na udaljenim serverima koji su dostupni svima koji imaju pristup internetu.

 • Privatni oblak
  Privatni oblak je namijenjen samo za jednu tvrtku ili organizaciju. To znači da su podaci pohranjeni na sigurnim poslužiteljima koji su dostupni samo određenim korisnicima.

 • Hibridni oblak
  Hibridni oblak je kombinacija javnog i privatnog oblaka. To znači da tvrtke mogu koristiti javne oblak za manje važne podatke i aplikacije, dok osjetljive podatke pohranjuju u privatnom oblaku.

Kako odabrati oblak ?

Pri odabiru oblaka treba uzeti u obzir sljedeće faktore:
 • Sigurnost
  Sigurnost podataka je ključni faktor pri odabiru oblaka. Treba odabrati cloud pružatelja usluga koji ima jasnu politiku sigurnosti i koristi šifriranje podataka.

 • Dostupnost
  Dostupnost oblaka također je važna. Treba odabrati cloud pružatelja usluga koji ima minimalno vrijeme izvan mreže (downtime) i koji nudi podršku za sve uređaje.

 • Skalabilnost
  Skalabilnost je još jedan važan faktor. Treba odabrati cloud pružatelja usluga koji omogućuje prilagođavanje količine prostora za pohranu podataka prema potrebama tvrtke.

 • Integracija
  Integracija je važna ako tvrtka koristi različite aplikacije i sustave. Treba odabrati cloud pružatelja usluga koji omogućuje integraciju s drugim sustavima i aplikacijama.
Poslovanje u oblaku je sigurno poslovanje

Rad na oblaku eliminira strah od gubitka važnih podataka i omogućuje pristup dokumentima diljem interneta.

Mega cloud

MEGA je usluga za pohranu u oblaku i hosting datoteka koju nudi MEGA Limited, tvrtka sa sjedištem u Aucklandu, Novi Zeland.

Saznajte više  

Google drive

Google Drive je servis za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku kojega je pokrenuo Google.

Saznajte više  

Sync.com

Sync.com je usluga za pohranu datoteka u oblaku koja omogućuje korisnicima da pohranjuju i dijele datoteke između različitih uređaja i računala. Sync.com također nudi opcije za sigurno dijeljenje datoteka, uključujući mogućnost postavljanja lozinki i vremenskog ograničenja za pristup datotekama.

Saznajte više  

pCloud

pCloud je cloud storage platforma koja omogućuje korisnicima da spremaju, dijele i pristupaju datotekama putem interneta.

icedrive

Icedrive je oblak za pohranu podataka koji omogućava korisnicima da pohranjuju, dijele i pristupaju svojim datotekama putem interneta.

Saznajte više  

Dropbox

Dropbox je usluga cloud storage-a koja omogućava pojedincima i timovima da pohranjuju, dijele i sinhroniziraju datoteke putem interneta. To je jednostavan način da se datoteke pohranjuju na jednom mjestu i mogu se pristupiti s bilo kojeg uređaja uz internet konekciju.

Saznajte više  

Filen

Filen je oblak za pohranu i razmjenu datoteka koji omogućuje korisnicima da pohranjuju, dijele i pregledavaju svoje datoteke u stvarnom vremenu. To je pogodan za pojedince i tvrtke koje žele sigurno pohranjivati, dijeliti i razmjenjivati datoteke.

Saznajte više  

OpenDrive

OpenDrive je usluga za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku (cloud). Omogućuje pohranu različitih vrsta datoteka, kao što su dokumenti, slike, video zapisi i druge vrste datoteka, te ih dijeljenje s drugima.

Saznajte više  

iCloud

Cloud je usluga za pohranu i dijeljenje datoteka u oblaku (cloud) koju pruža tvrtka Apple. Omogućuje pohranu različitih vrsta datoteka, kao što su dokumenti, slike, video zapisi i druge vrste datoteka, te ih dijeljenje s drugima

Saznajte više  

Za sve upite vezane za cloud i poslovanje u cloudu obratite nam se na mail adresu : [email protected]