Google drive

Kako je televizija nekada bila neophodna u svakom kućanstvu, Internet je zauzeo njegovo mjesto. Nakon ere pohranjivanja podataka na diskete, CD-ove i DVD-ove te USB memorije,

 virtualna pohrana podataka postala je popularna. Pojavili su se mnogi poslužitelji koji nude besplatan virtualni prostor za pohranu.

Da biste pristupili virtualnom prostoru Google diska, trebate:

  • imati Google račun (za pristup internetu) i/ili
  • preuzmite Google disk s interneta (za pristup tvrdom disku).


Google disk također uključuje Google dokumente: dokumente, prezentacije, obrasce ili proračunske tablice koji se automatski spremaju na Google disk.


Svi dokumenti pohranjeni na Google disku mogu se dijeliti s korisnicima Google diska. Također je moguće dopustiti komentiranje i rasprave u vezi s dokumentima koji se razmjenjuju ili objaviti dokumente na Internetu.

Dokumenti koji već postoje na Google dokumentima automatski se prenose na Google disk.


Koristi se za sinkronizaciju, dijeljenje i modificiranje ili stvaranje podataka između više računala i/ili korisnika. Osim na računalu, Google Drive se koristi i na tabletima i pametnim telefonima.


Kako bi Google Drive uvijek sinkronizirao datoteke između računala korisnika i poslužitelja za pohranu Google Drivea, klijent/softver Google Drive mora biti instaliran (i pokrenut) na korisničkom računalu. Klijent koji komunicira s poslužiteljima Google Drivea radi širenjem ažuriranja s jedne (korisničke) strane na drugu stranu (Googleova pohrana u oblaku), tako da obje "strane" obično sadrže iste informacije.


Klijentski softver Google Drive dostupan je za sljedeće uređaje: osobno računalo, operativni sustav Android na tabletima i pametnim telefonima te za iPhone i iPad.


Iako ne postoji službeni klijentski softver za Linux, Google Driveu se uvijek može pristupiti s Linux uređaja putem projekata otvorenog koda kao što je Gdrive, a također je moguće "ugraditi" podatkovni prostor koji pruža Google Drive račun izravno u Linux datotečni sustav . pomoću google-drive-ocamlfuse, datotečnog sustava koji se temelji na FUSE, napisan u OCaml i podržan od strane Google diska.